Bár imádok társasozni, nem minden társasjátékért vagyok oda. Vannak hihetetlenül bugyuta játékok is, amik nem jelentenek kihívást a gyerekeknek és még értelmük sincsen. A kedvenc társasjátékaim a külön világot megteremtő, valamilyen küldetést teljesítő játékok, amikben meg kell nyerni a csatát a király serege ellen, visszaverni a varázslók támadását, megmenteni a falut, vagy az egész tündérbirodalmat. Az ilyen játékok mindig beszippantanak és felnőtt létemre órákra lekötnek. A társasjátékokért való rajongásom miatt nem is volt kérdés, hogy mit veszek a keresztfiam tizedik születésnapjára.

Sosem láttam még ilyen játékot

A párommal mentem el vásárolni, aki biomérnökként végzett az egyetemen, úgyhogy nem is lepődtem meg, amikor levette a polcról a megújuló energiaforrásokról szóló társasjátékot. Nekem elsőre nem nagyon tetszett, de nem találtam jobbat, úgyhogy végül bekerült a kosárba. Ahogy megnézegettük a dobozát és az interneten elérhető leírását, a játék lényege, hogy a nagy cégek vezetőit és a gyárak tulajdonosait rá kell venni, hogy váltsanak megújuló energiaforrásokra és ne szennyezzék a környezetet. A társasjáték élményeken keresztül, játékosan mutatja be a gyerekeknek a napenergia és a szélenergia előnyeit. Hasznosnak tartom, hogy már a fiatalokkal is megismertetik a különböző környezetbarát energiatermelési módokat; a napelemek pedig manapság egyre több házon ott vannak, úgyhogy a gyerekek nem fogják azt érezni, hogy valami idegen dologról tanulnak.

Tényleg olyan drága egy napelem?

Nekünk sajnos nem volt alkalmunk napelemes rendszerre váltani, de aki megteheti, bátran vágjon bele. A legnagyobb ellenérv vagy elbizonytalanító tényező a napelemek ára szokott lenni, mert be kell látnunk, hogy nem olcsó beruházás megújuló energiára váltani. Utána is néztem az interneten, egy napelemekkel foglalkozó cég weboldala volt a segítségemre: https://napelemrendszer.info/napelem-arak.html. Bár tíz év alatt behozza az árát egy napelem és utána már csak hasznot termel, akkor is alaposan át kell gondolni. Éppen ezért, mivel az emberek döntő többségének nincsenek felesleges milliói otthon a párnahuzatban, többféle támogatás is elérhető a napelemes rendszerekre. A legszimpatikusabb megoldás természetesen a vissza nem térítendő támogatás, de ilyet nehéz igényelni, szerencsésnek kell lenni hozzá, mert hamar kimerül a támogatási keret, főleg Pest megyében. Ha valaki lemaradt a vissza nem térítendő támogatásról, akkor se essen kétségbe, mert kamatmentes hitelt is tud igényelni, ami szintén jelentős mértékben megkönnyíti a napelemre váltás folyamatát. Az önerő befizetése az egyetlen problémás része a dolognak, de amennyire utána olvastam, nem olyan egetverően magas összegről van szó. A napelemes rendszer árának fennmaradó részét pedig kamatmentes hitelből tudjuk finanszírozni, tehát a futamidő alatt csak a ténylegesen igényelt összeget kell visszafizetnünk, nem kell kamatot fizetni pluszban.

Na de miért jó napelemre váltani?

És hogy miért jó egy napelemes rendszer? Környezetbarát, megújuló energiát termel, tehát sokkal fenntarthatóbb hosszú távon és aki napelemre vált, máris tett valamit a bolygó jövőjéért. Ez fontos szempont, de azért lássuk be, nem elég ahhoz, hogy valaki ekkora beruházásra adja a fejét. A személyesebb okokat nézve azért éri meg napelemre váltani, mert – miután a saját árát visszahozta – ingyen termeli az áramot a napelemes rendszer. Amúgy is sokat süt a nap kishazánkban, miért ne használnánk ki ezt a napsütést? A természetben minden napenergiával működik, ez kell a növényeknek, a nap érleli meg a gyümölcsöket, csalogatja elő a magokat a földből, olvasztja el a havat, melegíti fel a talajt, egyszóval indítja be az életet. Ebből is látszik, hogy ez egy jó dolog, mert ha körülöttünk mindenre pozitív hatással van, akkor ránk is azzal lesz. Ha valaki napelemre vált, az áramszolgáltatótól gyakorlatilag nulla forintos számlákat fog kapni, mert nem veszi igénybe a szolgáltatót. Ez így teljesen nem igaz, mert éjszaka és felhősebb időszakban a hiányzó árammennyiséget a szolgáltatótól vesszük meg, hiába van napelem a házon, de cserébe az áramszolgáltató átveszi tőlünk a napközben megtermelt, de fel nem használt áramot. Így tehát nem kell fizetnünk az áramért, mert amennyit veszünk, annyit adunk is a szolgáltatónak. Ez nagyobb fokú önellátást biztosít a háztartásnak, kisebb mértékben fog függeni egy áramszolgáltatótól.