Nálunk napelem pályázat 2021 magánszemélyeknek lesz az újévi játék. És nálatok? Hát nem az a legjobb, amikor valami olyasmivel foglalkozik együtt a család, ami közösen a hasznukra válhat?! Szerintem ez a legszuperebb társasjáték!

Karácsonyra egyébként is azon gondolkoztam, hogy milyen társasjátékkal lepjem meg a szeretteimet. Nagyon szeretjük a közös játékokat és az utóbbi években nem is vettünk új társast, mert nagyon imádjuk a meglévőket. De mi van, ha már jött ki újabb és azt is legalább ennyire szeretnénk? Gondoltam utána járok a témának és megnézem a felhozatalt.

Először a kedvenc játék webshopomban néztem körül, ahonnan minden hülyeséget rendeltünk az elmúlt években. Persze most is leakadt a tekintetem a különféle teljesen indokolatlan játékfegyvereken, szivacslövőkön és minden hasonló zs kategóriás marhaságon, de aztán nagy nehezen mégis továbbgörgettem rajtuk.

A társasjáték szekcióhoz érve azért elkapott valamiféle jó érzés, mert hát az elérhető játékok nagy többsége az otthoni polcokat díszíti már. Ami piacra jön és tetszik a tesztek alapján, azt általában azzal a lendülettel meg is rendeljük. Éppen ezért nem sok olyan játék volt a kínálatban, ami még ne lenne meg nekünk otthon. Mert hát nyilván, van egy csomó olyan alapdarab, ami szerintem egy háztartás nagyon fontos kelléke, pláne sőt, hogyha rendszeresen bulikat szoktatok tartani otthon. Márpedig nálunk minden évszakban van legalább 1-2 összejövetel, amikor átjönnek a barátok és társasozunk, vagy beszélgetünk és egyszerűen csak jól érezzük magunkat.

Tehát nem egyszerű egy ilyen családba új társasjátékot hozni, én mégis találtam egyet, ami most nagyon megy és nekünk még nincs meg. Bár nem kimondottan party játék, mégis tud szórakoztató lenni. Gyakorlatilag egy asszociációs játék képekkel, szavakkal, meg persze csapatokban. Az győz, aki a leginkább tud a másik fejével gondolkodni. Egyszerűnek hangzik, főleg egy olyan közegben, ahol ezer éve ismerik egymást az emberek, de valahogy mégsem az.

Egy másik brilliáns társasjáték ötletem pedig, amit már az elején is említettem: a napelem pályázat 2021 magánszemélyeknek. Régóta érlelődik már bennünk családilag a gondolat, hogy csak kéne valami olyan fejlesztést eszközölni a házon, ami egyrészt zöldebbé tenné az életünket, másrészt jelentősen megnövelné az ingatlan értékét is. Ha majd egyszer szeretnénk tovább adni rajta ez sem lesz majd hátrány.

Sokat olvasgattam és keresgéltem a neten, hogy milyen lehetőségeink vannak egy ilyen fejlesztésre. Először nyilván azzal szembesültem, hogy a napelemes rendszerek nem két fillérbe kerülnek. Illetve nem is feltétlen a rendszer, hanem minden olyan teendő a házon, amit magával hordozhat egy ilyen eszköz felszerelése. Ilyen például a tetőszerkezet vagy épp a villamos hálózat módosítása, megerősítése, átalakítása, vagy rosszabb esetben teljes cseréje. Ez bizony jelentősen meg tudja dobni a napelemes rendszerre váltás árait, hiába kerül maga a konkrét napelem “csak” pár millió forintba.

Most viszont még talán időben kapcsoltam, mert talán nem maradunk le a 2021-es pályázati lehetőségekről. Ezek olyan támogatási lehetőségek általában, amik legtöbbször valamilyen visszatérítendő, de 0%-os kölcsönt adnak napelemes rendszerek telepítésére. Most a sporoljnapelemmel.hu oldalán találtam pár hasznos tippet a témában a jövő évre vonatkozólag – és milyen jó, hogy erre az oldalra keveredtem!

A napelem pályázat 2021 magánszemélyeknek elég érdekesen fog alakulni az előrejelzések szerint. A 2020-as évben hamar eljött az a pont, amikor a meglévő 0%-os hitelek keretei túlszaladtak az előre meghatározott összegen, éppen ezért – ahogy az a sporoljnapelemmel.hu oldalán is látható – ezek a szolgáltatások ideiglenesen szünetelnek, lejártak. Ez csak azt erősíti, hogy időben észhez kell kapni, hogyha szeretnénk napelemes rendszert az otthonunkba. Sokakban megvan ugyanez a gondolat – szerencsére – és az fogja elvinni ezeket a támogatási formákat, aki hamarabb kapcsol. Mert hát mint tudjuk, ezek bőven nem kimeríthetetlen források, ha egyszer azt mondják, hogy elzárják a csapot, akkor elzárják és nincs tovább.

Ezen az elven járt le az idei évben majdnem az összes pályázati lehetőség, mindegy, hogy Pest megyét említem vagy a vidéket. Ugyanez volt a helyzet, hogyha a magánszemélyek támogatását nézem és szintúgy ugyanez, hogyha a vállalkozások támogatása a téma. Egyszerűen annyian szeretnének élni ezzel a lehetőséggel – persze teljesen érthető módon -, hogy gyorsan kimerítik a rendelkezésre álló keretet.

Ami viszont ennél is fontosabb talán, hogy a 2021-es évre vonatkozólag is találtam hasznos információt a sporoljnapelemmel.hu oldalán. Itt azt írják a napelem pályázat 2021 magánszemélyeknek vontkozásában, hogy amit ez év vége felé, októberben – novemberben jelentettek be, az várhatóan a jövő év, tehát 2021 júliusától lesz majd elérhető a lakosság számára. Persze ez rengeteg időnek tűnhet, de addig talán normalizálódik a vírushelyzet is kicsit és egyszerűbb lesz majd ennek a bürokrácián átvezető részét is intézni. Pontos és kézzelfogható infók persze még korántsincsenek, de ez is leginkább a március óta uralkodó káosznak tudható be, türelmesnek kell lennünk minden szektorban. Hát itt is…

Azonban egy másik fontos változást is hoz majd magával a 2021-es év napelemes témaköre, amire szintén nem árt odafigyelni. Ez pedig az, hogy akik egy ilyen pályázaton keresztül pénzt nyernek a fejlesztésre, azok nem kapcsolódhatnak be a szaldós elszámolási rendszerbe, ahogyan ez eddig történt. Ehelyett egy újfajta elszámoltatási rendszer jön képbe az ő esetükben, ami egy kereskedelmi alapon történő elszámoltatás lesz. Ez úgy is emlegetik egyelőre, mint bruttós elszámoltatás. Lényegében itt annyiról van szó, hogy az energia tranzakciója, adása és vétele egy előre megszabott tarifán történik majd a termelő és a szolgáltató között. Ez egy olyan EU-s norma, elvárás, amihez 2024-ig bezárólag folyamatosan át kell állnunk. Talán nem lesz ebből akkora tragédia…

Persze itt is megjelenik a folytonosság, mert első körben tényleg csak azokra vonatkozik ez a bruttós rendszer, aki egyébként is újonnan kerül be a körforgásba, tehát most nyer majd a napelemes pályázatok valamelyikén. De aztán szépen lassan érdemes majd figyelni midenkinek a híreket, hiszen mint említettem már, az átállás folyamatos lesz és mindenkinek sorra kell kerülnie 2024-ig bezárólag.

Visszatérve oda, hogy a napelem pályázat 2021 magánszemélyeknek nem valószínű, hogy élesedik 2021 júliusa előtt, kicsit felmerül a kérdés és az ötlet, hogy de hát az mégis elég messze van. Mi már hamarabb szeretnénk megcsináltatni a rendszert, mi legyen akkor? A válasz persze az, hogy akár önerőből is el lehet kezdeni az előkészületeket, hiszen ez mindenképpen egy olyan befektetés, ami meghálálja és megtéríti magát. Nem kérdés, hogy érdemes beleugrani. Abban a pillanatban pedig, hogy újra elérhetővé válik egy szimpatikus pályázat, nem szabad sokáig teketóriázni, le kell csapni rá, mert rögtön ott lesz a sok másik ember is, akinek legalább olyan szimpatikus lesz ez az opció, mint nekünk.

Az én karácsonyi társasjáték ajánlatom valami ilyesmi lesz a családnak: startoljunk rá együtt egy ilyen ajánlatra, amint csak lehetséges. Aki előbb észreveszi, hogy megpályázható egy ilyen lehetőség, annak a dicsősége lesz a családban, hogy a háztartásunk ekkora fejlődésnek indulhat neki. Kell ennél több?! Nekünk nem.

napelem pályázat 2021 magánszemélyeknek