A férjemmel akkor határoztuk el, hogy egy új és nagyobb házba költözünk, mikor már egész egyszerűen nem tudtunk mit tenni, mert bármennyire lelkiismeretesen pakoltattunk el mindent a gyerekekkel, és ha ők elfelejtették, pakoltunk helyettük mi, mégis mindig minden tele volt játékokkal. Erre a problémára akár az is lehetett volna a megoldásunk, hogy a játékoktól válunk meg, ami tulajdonképpen egy egyszerűbb és talán logikusabb lépés is, de mivel a két gyerek mellé tervezünk egy harmadikat is, és én szeretném, ha külön szobában nőnének fel ‒ eddig egy szobában voltak ketten ‒, kénytelenek voltunk a bonyolultabb megoldást választani: néhány játék kiszanálása helyett költözés.

Mivel ezt a házat úgy kaptuk úgymond nászajándékként a szüleinktől, egyikünk sem volt igazán jártas az ingatlanpiacon, így segítséget kértünk az egyik munkatársamtól, akinek a párja viszont ingatlanügynökként dolgozik, és jobban ért ehhez, mint mi. Rendkívül érdekes tippet kaptunk tőle: mielőtt meghirdetnénk, mindenképp szerezzük be a házunk energiatanúsítványát, és mikor keresgélni kezdünk, akkor is mindenképp kérjük el a másik ház energiatanúsítványát még azelőtt, hogy megegyeznénk.

Jó, hát nyilván egyikünk se tudta, mi az az energiatanúsítvány, úgyhogy ezt is el kellett magyaráznia Annának. Ez tulajdonképpen az a dokumentum, amely azt mutatja meg nekünk, hogy mennyire gazdaságos fenntartani az adott ingatlant. Ugyanúgy, ahogy a háztartási gépeken is látjuk az AA++-tól lefelé mozgó besorolást, az ingatlanoknak is van egy ilyen skálája, és szakemberek különböző szempontokat figyelembe véve rangsorolják az ingatlanokat ezen a skálán. Eladás előtt azért jó beszerezni az energiatanúsítványt, mert ha nagyon jó besorolású a házunk, esetleg kérhetünk érte több pénzt, vásárlás előtt meg nyilván érdemes vetni egy pillantást a dokumentumra, mert így nemcsak az eladó szava a bizonyíték arra, hogy alacsony a rezsi, hiszen nyilván mindenki ezt mondja a saját eladni kívánt házáról.

Anna szerencsére még egy céget is ajánlott, akik gyorsan és olcsón megcsinálják nekünk az energiatanúsítványt, így nekünk gyakorlatilag semmit nem kellett tenni az ügy érdekében, mint felvenni a kapcsolatot ezzel a céggel. Egyébként tényleg nagyon jó céget ajánlott Anna, mert valami elképesztő gyorsan kész lett az energiatanúsítvány, arról nem is beszélve, hogy mennyire kedvesek és segítőkészek voltak az itt dolgozók, utólag is nagyon örülök, hogy hallgattunk rá. Ha már te sem férsz el a gyermekeid játékaitól, és költözésre adod a fejed, mindenképp az https://www.e-tanusitas.eu/ oldalon nézelődj!