Az orvostudomány hihetetlen fejlődésen ment keresztül az elmúlt néhány évben

Az orvostudomány bizony nagyszerű fejlődésen ment keresztül az utóbbi években. Ha belegondolok abba, milyen módszerekkel gyógyítottak anno a középkorban például, és mennyi mindent tudunk most, lenyűgöző a fejlődés útja. És persze ezerszer hálát adok a sorsnak, hogy most születtem, és a legtöbb problémámra ma már találhatok megoldást az orvosok segítségével. De nem is kell ennyire messzire menni az időben, elég, ha csak száz, kétszáz évet tekerünk hátra például. Azt gondolom a XIX. és XX. századik megteremtette a mai modern világunk alapjait, és igencsak sokat köszönhetünk azoknak a tudósoknak, kutatóknak és gondolkodóknak, akik akkortájt éltek. Gondoljunk csak Marie Curie-ra, Albert Einsteinre, vagy éppen Semmelweis Ignácra. El tudjátok képzelni, milyen is lenne a világunk, ha ők nem éltek volna? Na ugye – mert én sem.

Számos orvosi beavatkozás annyira ijesztő, hogy szívesebben játszom a telefonomon előtte

Persze könnyű lehetett nekik, gondoljuk, hiszen a kutatásaikat a kíváncsiság vezérelte. Természetesen az ismeretlentől való félelem sokakat meggátolt volna abban, hogy az említett három professzorhoz hasonló eredményeket érjen el a tudományos kutatás területén. Mégis, az ismeretlen nem az egyetlen dolog, amitől adott esetben félünk. Sőt, sokszor amit ismerünk, még ijesztőbb, főleg, ha tudjuk, hogy kellemetlen élményben lesz részünk. Hiszen ha ismertek a körülmények és tudjuk, hogy elkerülhetetlen a fájdalom, akkor annyira nem repesünk a gondolattól, hogy mégis alá kell vetnünk magunkat valaminek, amiről tudjuk, hogy fájdalmas lesz. Nekem ilyenkor az egyetlen módszer, ami segít, ha előveszem a telefonomat, és várakozás közben elkezdek különböző játékokat játszani rajta. A leginkább a Tetris vagy a szókirakó jellegű játékokat szeretem, mert azokban sokat kell gondolkodni. Amíg pedig teljes figyelmemmel a játékra koncentrálok, addig sem kell azzal a riasztó gondolattal foglalkoznom, hogy például nemsokára sorra kerülök a fogászaton. Az egyetlen, amit ilyenkor sajnálok, hogy a fogászati székben már nem foghatom a telefonom és nem folytathatom a játékokat! Biztos vagyok benne, hogy sokat segítene megtalálnom azt a nyugalmi állapotot, ami ilyenkor segíthet a beavatkozás elviselhetővé tételében.

Fog implantátum gyakori kérdések – minden, amit a beavatkozásról tudni érdemes

Talán nem okoz meglepetést, ha azt mondom, a fogászattól nincs olyan ember, aki ne félne egy kicsit. Azt hiszem, nincs is annál borzalmasabb hang, mint amikor megszólal a fogászati fúró. És bár engem megnyugtat, ha a telefonomon játszok egy kicsit, mielőtt sorra kerülök, azt gondolom, van egy jobb módja is a felkészülésnek. Ez pedig az, ha minél inkább felkészítjük magunkat arra, ami ránk várhat majd a fogászati székben, és megfelelőképp utána olvasunk a témának. Nemrég rátaláltam egy olyan fogászati oldalra, amely tulajdonképpen nem más, mint fog implantátum gyakori kérdések összesítése. Az oldal egyébként Dr. Pénzes Andrea fogorvos doktornő oldala, ahol nem csak a rendeléssel kapcsolatos információkról és szolgáltatásokról olvashatunk, hanem sok más témáról is. Így például megismerhetjük azt a fogász csapatot is, akikkel Andrea dolgozik a rendelőjében. De ami nekem kifejezetten tetszett, hogy a doktornő az egyes beavatkozások mentén összegyűjtötte a legfontosabb témákat, amelyek a pácienseket foglalkoztatja. Ezekben a témákban pedig részletes blog bejegyzéseket hozott létre, hogy mindenki felszedhessen némi tudást az adott témával kapcsolatban.

Amikor rátaláltam Andrea oldalára, akkor az egyik barátnőm anyukája éppen fogászati implantátum kezelés előtt állt, és rettenetesen félt a beavatkozástól. Ezért amikor megláttam, hogy Andrea is foglalkozik ezzel a témával, érdeklődve kattintottam a kérdéses bejegyzésre, hogy kicsit tudjak meg a témában. Annyira belefeledkeztem az információ gyűjtésbe, hogy egy óráig teljesen megfeledkeztem a mobilomon futó játékokról, és egyáltalán nem is akartam ránézni, jött-e ki valamilyen frissítés rájuk! Ami legelőször megfogott az oldalban az volt, hogy a fogász doktornő szerint nincs olyan kérdés, amit ne tehetnénk fel. Főként, ha egészségügyi beavatkozásról van szó! Hiszen mindenki fél egy kicsit ezektől a beavatkozásoktól, valljuk be. És persze a félelem nem múlik el attól, hogy tudod, mire számíthatsz. De ha belegondolok ebbe a szituációba, még így is megnyugtatóbb, ha tudom, mire számítsak egy ijesztő beavatkozás során, mintha semmi információm nincs róla. Így aztán Andrea a fogorvosbudapest.info oldalon mindenkit arra biztat, hogy merjen konzultálni az orvosával, és az összes, adott esetben bugyutának kikiáltott kérdését is tegye fel.

Gyakori kérdések és a legfontosabb válaszok – neked segítettek?

Hogy megkönnyítse a dolgunkat, fog implantátum gyakori kérdések címkével összeszedte az összes, a fogászati implantátum beavatkozással kapcsolatosan hozzá eljutott kérdéseket. Így aztán én is viszonylag jó képet kaptam erről a beavatkozásról laikusként. És boldogan továbbítottam az oldal linkjét a barátnőmnek, hogy ismertesse meg az itt összegyűjtött tudást az anyukájával. Az oldalon így aztán sok kérdésre választ kaphatunk a fogászati implantátum felhelyezésével és a teljes procedúrával kapcsolatban. Így például megtudhattam, mi történik akkor, ha valakinek a szervezete elutasító az implantátummal kapcsolatban. Vagy hogy hány implantátumra van szükség általában. Mi a garancia arra, hogy jól sikerül a beavatkozás, és egyáltalán: milyen hosszú ideig lehetünk nyugodtan a beavatkozást követően? Illetve természetesen előkerül a legfontosabb kérdés is, méghozzá az, hogy mennyire fájdalmas a beavatkozás. Ami nagyon szimpatikus abban, ahogyan a doktornő válaszol ezekre a kérdésekre, az az, hogy mindegyik kérdést őszintén megválaszolja. Nem hallgatja el azokat a részleteket, amelyekről legszívesebben nem vennénk tudomást, és nem próbálja a folyamatot kellemesebbnek bemutatni, mint ami.

Persze most, miközben beszámolok nektek a fog implantátum gyakori kérdésekről, szinte el is feledkeztem arról, hogy bevezesselek benneteket a témába. Így most utólag meg is teszem, hátha lenne valaki közületek, aki nem tudná, mi az a fogászati implantátum. Így mintha Dr. Pénzes Andreához intézett gyakori kérdések egyike lenne, úgy próbálok válaszolni rá a fogorvosbudapest.info oldalról tanultak alapján. Nos, ez tulajdonképpen nem más, mint titán-ötvözetekből készült kis csavarok egy belső és egy külső csavarmenettel, amelyek a csontba rögzülnek, belülre pedig úgynevezett felépítményeket, fogpótlást lehet beültetni. Mit ne mondjak, még leírni is kellemetlen, így aztán nem csodálom, hogy nehezen kérdezünk ebben a témában… Legszívesebben most ismét a kezembe venném a telefonomat, hogy a stressz szintem csökkentése érdekében ismét elővegyek egy játékot, de persze a kedvetekért mégiscsak megemberelem magam. Ha azonban ennél pontosabb információkat szeretnétek, mindenképpen keressétek fel Ddr. Pénzes Andrea fogász doktornő oldalát. Ott aztán további kérdésekre kaphattok válaszokat, úgy mint milyen anyagból készítik az implantátumot, mit tudnak az olcsóbb és a drágább implantátumok, van-e bárki, akinek nem ajánlott a beavatkozás, vagy éppen, mi dönti el, hogy az adott egyénnek milyen implantátum lesz a jó.