Az egyik legjobb barátomék igen jómódúak, a családjával Budaörs tehetősebb részében élnek egy baromi modern kertes házban. Imádok náluk lenni, mindig hatalmas rend és tisztaság fogad, kaja, pia dögivel és nagyon stílusos berendezés. Van külön edzőszoba, zongora, robotfűnyíró, meg minden, amit el lehet képzelni. A két kisebb tesóinak természetesen van saját játszószobájuk, ahol temérdek gyerekjáték található. Kismillió plüssállat, társasjátékok, kis gyerekcsúszda, meg mit tudom én, igaz, belépni igen nehézkes, hiszen a padló mindenhol tele van legóval. Természetesen ez a legkedveltebb és legtöbbet használt helység a házban, a gyerekek szinte állandóan ott tartózkodnak. Nem véletlen tehát, hogy a hőmérséklet is kellemes folyton, nehogy a nagy játszásban valamelyik megfázzon.

Kiderült, hogy az anyjuk rendre csekkolja, hogy milyen idő van a szobában (nagyon gondoskodó, meg aggódó), így, állandóan állítgatja a hőfokot az elektromos fűtésen. Meg is kérdeztem, hogy hogyan működik ez, hogy folyamatosan összevissza lehet kapcsolgatni. Egy nagyon lapos, nagyjából 40 cm magas fali szerkezetet kell elképzelni, mely néhány csavarral van felszerelve. Kaptam egy gyorstalpalót is az elektromos fűtés hasznosságáról, mely elsősorban az alapfűtés kiegészítéseként funkcionál. Nem gondolom, hogy haveroméknak számít a pénz, de az anyukája – talán csak engem is ösztönözve a vásárlásra – elsőként a pénztárcabarát szót használta. 50-70 ezer forintért már lehet kapni jó minőségű elektromos fűtőrendszert, például ezen a linken érdemes körbe nézni: shop.klimaglobal.hu/elektromos_futes_217, hiszen rengeteg típus közül lehet választani. Meg sem lepődöm, hiszen annyira modern minden abban a házban, de azért érdekes, hogy nekik például wifis modelljeik vannak, melyek távolról is irányíthatók. A gondoskodó anyuka pedig a suliból hazafelé már kapcsolja is be a fűtést a gyerekszobában, hogy mire hazaérnek a kölykök megfelelő hőmérsékletben játszhassanak.

Náluk egyébként alapvetően hőszivattyú van a házban, ezt szintén a Klímaglobálnál szereltették be, ott javasolták nekik kiegészítésnek az elektromos fűtést is. Persze, hogy teljes legyen a készlet, akkor már légkondit is csináltattak ott, így télen-nyáron tökéletes idő van, nem úgy, mint nálam a tetőtérben, ahol légkondi nélkül meg lehet pusztulni nyáron. Mind a hőszivattyú, mind az elektromos fűtés egyébként jóval környezetbarátabb, mint mondjuk a fölgázzal, vagy kőolajszármazékkal való fűtés. Alapvetően az áram drágább ugyan, mint a gáz, viszont a központi gázfűtés a földgáz mellett ugyanúgy használ áramot is, mint az elektromos fűtés, melynek ugye semmi másra nincs szüksége. Ebből adódóan anyagiakat tekintve néha még kedvezőbben is ki lehet jönni egy elektromos fűtőrendszerrel.

Persze többféle típusa van az elektromos fűtéseknek is, erről vásárlás előtt bővebben érdemes a honlapon tájékozódni, illetve, ha valami nem lenne világos, akkor akár emailben, akár telefonon bátran kérdezhetünk az illetékesektől. Teljesítmény, méret vagy éppen gyártó szerint egyaránt keresgélhetünk a kínálatban, így mindenki megtalálhatja a legmegfelelőbbet. Legközelebb, ha megyek a haveromékhoz megkérem, hogy hadd kezeljem én a hőmérsékletet távolról, ha már nekem nincs ilyenem. Bár ezek után lehet, hogy beruházok egyre én is.