Én magam imádom a számítógépes játékokat, de azon belül is leginkább a stratégiai játékokat kedvelem, ahol egész városokat is felépíthetek, ha akarok.

Az egyik ilyen kedvenc játékomban egyszer felhúztam egy hatalmas várost, és azt a célt tűztem ki magam elé, hogy annyira környezetbarát lesz az egész, amennyire csak az lehetséges.

Sok-sok órát eltöltöttem így a játékkal, mire végre sikerült elérnem ezt a célt. Büszkén mutogattam a játékos fórumokon a barátaimnak, hogy milyen környezettudatos metropoliszt is sikerült nekem felépítenem a semmiből. Na persze a valóságban ez nyilván nem lehet ennyire egyszerű.

Ettől függetlenül ez a jövő, és már most vannak erre törekvések: napelemre pályázatok. Ezekről részletesen a futesrendszerek.hu oldalán lehet olvasni.

Ha valaki befektet egy ilyen rendszerbe, akkor egy tiszta, biztonságos és hosszú távra szóló megoldást tudhat magának a háza energiaellátását tekintve.

A befektetés szó itt tényleg helytálló, hiszen a kezdeti beüzemelési költségeket egy napelemes rendszer képes visszahozni. Gondoljunk bele: egy ilyen rendszer segítségével végre nem csak mások termelik meg nekünk az áramot, de mi is magunknak.

Mit is jelent ez? Az általunk megtermelt energiafelesleget vissza tudjuk juttatni a rendszerbe, amiért nekünk a szolgáltató fizetni fog. Ez a gyakorlatban általában úgy szokott kinézni, hogy az áramfeleslegünk nagyjából fedezi azt, amit a szolgáltatótól elveszünk éjszaka. Akár az is elképzelhető, hogy nulla szerepeljen a villanyszámlánkon.

Azért ez így elég jól hangzik, igaz? Érdemes a futesrendszerek.hu csapatához fordulni, mert ők abban is segítenek, hogy a megfelelő kivitelező telepítsen nekünk egy ilyen rendszert.

A kezdeti költségek magasak is lehetnek, de itt jönnek képbe a pályázatok napelemre, mint lehetőségek. Egy ilyet kihasználva jelentős mértékben kaphatunk pénzügyi segítséget ahhoz, hogy ne teljes önerőből kelljen egy ilyen rendszernek a telepítését megoldani.

Azt gondolom, hogy mindenkinek érdemes legalább utánanézni ennek a témának, aki egy kicsit is gondolni szeretne a jövőjére. Egy ilyen befektetésnek a hasznát még a gyermekeink is élvezni fogják, csak arra kell figyelni, hogy profi kivitelezőkkel dolgozzunk, akik minőségi alkatrészeket használnak fel.