A kisfiam, Peti szülinapjára egy játékot kért. No nem valami Gazdálkodj okosan-ra kell gondolni – a mai gyerekek már csak nevetnek ezeken az ósdi dolgokon. Kedvenc sorozatának, az Assasin’s Creednek – azt hiszem így írják – jött ki a legújabb része, és természetesen elkerülhetetlen volt, hogy beszerezzük. Kicsit nem örülök, hogy ilyen agresszív, harcolós játékokkal játszik, de mit tudok tenni, ha egyszer szülinapja van, és ez a kedvence?

Elmentünk hát a helyi plázába. Valahol az épület végén volt a játékszaküzlet, és mivel elég kisméretű volt, ott mertem hagyni a kisfiam a szükséges pénzmennyiséggel. Gondoltam, míg megtalálja a játékot és végez a vásárlással – ismerem a fiam: fél órákat is végig tud bámészkodni egy ilyen helyen, ami neki a Mennyországot jelenti –, addig kicsit körülnézek a plázában. Ritkán jutok el ide, ki kell használni az alkalmat.

Elindultam hát a ruhaboltok felé. Nem nagyon találtam semmit, ami tetszett volna, viszont az egyik fehérneműboltban összefutottam Ágival, a barátnőmmel. Közösen elégedetlenkedtünk kicsit az árakon; végül mondtam neki, hogy én átnéznék egy drogériába valamilyen ricinusolajos hajpakolas után. Megkérdezte, miért. Mondta, hogy hallotta már sokszor reklámokban ezt a ricinusolajat, de sosem nézett utána mire is jó ez. Elmeséltem, neki hogy a a ricinusolaj nem csak a hajhullás ellen véd, hanem egyéb panaszokon is könnyen segít. Például, ha a mindennapos rohangálás megterheli a talpunk, csinálhatunk olyat, hogy lefekvés előtt bekenjük, majd zoknit húzva rá elalszunk. Így másnap egy regenerálódott lábbal ébredhetünk; és azt sem rossz dolog, hogy ez a módszer a makacsnak bizonyuló bőrkeményedésektől is segít megszabadulni. Ha este és reggel 10 napon keresztül bedörzsöljük melegítve, a tyúkszemek és szemölcsök ellen is segít. A népi gyógyászat pedig azt mondja, hogy a ricinusolaj a sebek és horzsolások gyógyulását is felgyorsítja. „Nekem azért kell egyébként ilyen ricinusolajos hajpakolas, mert a hajnövekedést szeretném serkenteni”, mondtam neki végül. De az is lehet, hogy egy házi készítésű szappanhoz is igénybe veszem.

Ági érdeklődve végighallgatott, majd azt mondta, hogy szerinte kár ezért sorbanállnom egy drogériában. A minap talált ugyanis egy oldalt, a Humanity Áruházat, ahol ehhez hasonló készítményeket lehet megvenni kedvező áron. A szappankészítéshez szükséges összetevők forgalmazása ráadásul az oldal egyik fő profilja, így biztos ehhez is találok majd megfelelő alapanyagokat. De lehet találni más anyagokat is natúr kozmetikumokhoz, illóolajokat,  hidegen sajtolt olajokat és vajakat, vagy épp parfümöket, illatolajokat. Ráadásul a rendelésünket 48 órán, azaz nagy valószínűséggel kevesebb, mint két nap alatt kiszállítják.

Ági érvei eléggé meggyőztek. Végtére is sokkal kényelmesebb ez, mint a sorban állás; nem is beszélve arról, hogy a jelenlegi járványhelyzetben mennyivel biztonságosabb is.

Azzal váltunk el egymástól, hogy ő kipróbálja a ricinusolajas hajpakolást, én pedig a Humanity Áruházat. Közben Peti már tűkön ülve várt a játékbolt bejáratánál. Természetesen nem volt elég a pénz, amit adtam neki. Úgyhogy kénytelenek voltunk visszamenni, és ezúttal személyesen vettem meg neki a kedvenc játékát. Írtam, hogy nem vagyok teljesen oda ezekért a fajta játékokért; de mikor az örömtől felcsillanó szemét láttam, kénytelen voltam elfelejteni minden rosszallásomat. Később, a kocsiban azzal a tudattal fordítottam el a kulcsot, hogy ha hazaérünk, most már ideje magam is meglepni: egy internetről rendelt, kiváló minőségű ricinusolajjal.